Saada taotlus

Saada faktooringu taotlus

Täida faktooringu taotluse vorm ja võtame Teiega peatselt ühendust.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Tingimustega nõustumine
Uudiskiri

Eri faktooringu lahenduste eelised ja riskid

Faktooringu puhul tuntakse peamiselt kahte tehingutüüpi: regressiga ja regressita faktooring, kuid mis neid täpsemalt eristab ning kuidas otsustada, milline neist valida?

Regressiga faktooringu olemus ja eelised

Regressiga faktooringu puhul on Krdiidiandjal õigus arve sulle tagasi müüa. See tähendab seda, et kui Ostja ei ole maksetähtaja möödudes võimeline arvet tasuma, kohustub Müüja tagastama Krediidiandjalt saadud ettemakse ning kogunenud intressid. Seda tüüpi faktooring pakub Müüjale mitmeid eeliseid, sealhulgas madalamad tasud, paindlikumad tingimused ning kiirem rahastus.

Regressita faktooringu olemus ja eelised

Regressita faktooringu korral võtab Faktooringuandja krediidiriski täielikult enda kanda. See tähendab seda, et kui Ostja mingil põhjusel arvet ei tasu või muutub maksejõuetuks, ei pea Müüja Krediidiandjale raha tagasi maksma. Selline lähenemine pakub Müüjale olulist rahavoogude stabiilsust, kuna ettevõte vabaneb krediidiriskist ning saab keskenduda oma põhitegevustele ilma makseraskuste pärast muretsemata. Lisaks lihtsustab see raamatupidamist, kuna viivituse korral ei kajastu võlgnevus ettevõtte bilansis.

Peamised erinevused regressiga ja regressita faktooringu vahel

Faktooringu liigid

Lihtsustatult selgitades erinevad need kaks faktooringu liiki selle poolest, kellele läheb faktooringusse antud müügiarvega seotud risk, kas Krediidiandjale või Müüjale.

Regressiga arvete müük on sageli madalama hinnaga, kuna Krediidiandja võtab väiksema riski, kuid see nõuab Müüjalt hoolikamat riskijuhtimist ja oma partnerite/klientide maksevõime jälgimist. Kui arvete müük toimub ilma regressita, siis läheb krediidirisk täielikult Krediidiandjale, mistõttu on see kallim teenus, kuid pakub suuremat finantsstabiilsust Müüjale.

Kõrvalmõjud ja riskid mõlema faktooringu korral

Regressiga faktooringu riskid võivad hõlmata endas ootamatuid rahavoogude katkestusi, olukorras kus Ostjad ei suuda oma arveid õigeaegselt tasuda. Need omakorda võivad kahjustada ettevõtte finantsstabiilsust ja põhjustada ajutisi likviidsusprobleeme või suisa makseraskusi. Selle vältimiseks peavad ettevõtted lisaks Krediidiandja poolt teostatud Ostja taustakontrollile hoolikalt ka ise oma klientide krediidivõimekust hindama ja olema valmis katma tekkinud kahjusid.

Regressita faktooringuga võivad kaasneda suuremad kulud, kuna Krediidiandja võtab täielikult riski enda kanda, mistõttu rakendatakse rangemaid taustakontrolle ja krediidianalüüse Ostjate üle. See võib omakorda venitada faktooringulepingu sõlmimise ja raha laekumise protsessi.

Kuidas valida sobiv faktooringutüüp?

Sobiva faktooringutüübi valik sõltub ettevõtte riskivalmidusest, rahavoogude vajadustest ja Ostjate krediidivõmekusest.

Paljud väikese ja keskmise suurusega ettevõtted eelistavad eelkõige regressiga faktooringut, et rahastada lühiajalisi likviidsusvajadusi kiiremini ja madalamate. Seetõttu ollakse valmis teatud krediidiriski taluma. Eriti kasulik on regressiga faktooring ettevõtetele, kes tegelevad usaldusväärsete ja pikemaajaliste äripartneritega, kelle krediidivõimekust nad tunnevad ja hindavad kõrgelt.

Olukorras kus stabiilsus ja krediidiriskide maandamine on ettevõtte prioriteedid, võib ilma regressita faktooring olla sobivam valik. Selliselt vabastab ettevõtte end täielikult krediidiriskidest, kuna Krediidiandja võtab üle kogu vastutuse Ostja maksejõulisuse eest. Selline kindlus võib osutuda eriti väärtuslikuks volatiilsetes turutingimustes või kui ettevõtte käive ja rahavood on perioodiliselt ebaühtlased. Regressita faktooring sobib eriti hästi ettevõtetele, kelle klientide maksevõime on kõikuv või ebaselge, pakkudes rahalist kindlust ja meelerahu.

Regressiga faktooring on levinum, kuna see võimaldab teenust kasutada ka olukorras kus Ostja puhul on tegu väiksema, ning veidi kõrgema riskiprofiiliga ettevõttega. Regressita faktooring müük sobib eriti hästi ettevõtetele, kelle klientide maksevõime on kõikuv või ebaselge, pakkudes rahalist kindlust ja meelerahu.

Kokkuvõttes on oluline kaaluda mõlema faktooringutüübi eeliseid ja riske, et teha teadlikke otsuseid oma rahavoogude ja krediidiriskide juhtimisel. Õige valiku tegemine sõltub ettevõtte konkreetsetest vajadustest ja prioriteetidest.

Monfera pakub regressiga faktooringut, mis tähendab seda, et Ostja maksejõuetuse korral on meil õigus faktooritud arve ettevõttele tagasi müüja.

Kõige värskemate uudistega saad kursis olla jälgides meie LinkedIn lehte.

 

 

Jaga