Saada taotlus

Saada faktooringu taotlus

Täida faktooringu taotluse vorm ja võtame Teiega peatselt ühendust.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Tingimustega nõustumine
Uudiskiri

Pangalaen või faktooring – kumba eelistada?

Ettevõttel on oma rahastusvajaduste katmiseks võimalik kasutada väga erinevaid teenuseid. Enim tuntud on traditsioonilised pankade poolt pakutavad ärilaenud. Millised eelised või puudused on nendega võrreldes faktooringul?

Faktooringu eelised

Faktooringu puhul müüb ettevõte oma tasumata müügiarved finantsettevõttele, kes maksab müüjale arve summa kohe, kuid võtab selle eest teenustasu. Faktooringu tagatiseks on tavaliselt müügiarve.

Faktooringu peamised eelised:

  • Kiire rahavoog: Ettevõte saab raha kätte kohe ega pea ootama arve maksetähtaja saabumist.
  • Käibekapitali finantseerimine: Faktooring aitab ettevõtetel oma käibekapitali puhvreid suurendada.
  • Sobib ka väiksemale ettevõttele, kellel puudub võimalus traditsiooniliseks ärilaenuks.
  • Üldjuhul on protsess lihtsam ja kiirem võrreldes laenu taotlemisega.

Traditsioonilise pangalaenu eelised

Pangalaenu puhul saab ettevõte tavaliselt mingi rahasumma, mille ta peab kokku lepitud graafiku alusel ja tähtajaks tagasi maksma. Pangalaenud nõuavad konkreetset tagatist. Selleks võib olla kinnisvara, pant mingile varale või käendus.

Pangalaenu peamised eelised:

  • Paindlikkus: Ettevõte saab valida laenusumma ja tagasimakseperioodi.
  • Pikem periood: kui faktooringu puhul on tegemist vaid käibekapitali tootega, siis pangalaen võib olla ka pikaajaline.
  • Soodsam intressitase: pikaajaliste kinnisvaraga tagatud laenude intressid on soodsamad kui faktooritud arvete teenustasu.

Millal eelistada faktooringut pangalaenule?

Pangalaenu ja faktooringu erisused
Pangalaenu ja faktooringu erisused

Faktooring sobib hästi ettevõttele, kelle käibevarast moodustavad suure osa ostjatelt saabuvad arved. See tähendab, et n.ö. paberil on raha olemas, kuid pangakontole ei ole see veel jõudnud. Siinkohal on oluline meeles pidada, et faktooringusse ei saa üldjuhul anda ettemaksuarveid. Faktoorida saab arveid, kus kaup või teenus on juba üle antud.

Faktooringu kasutamine võib anda konkurentsieelise läbi selle, et klientidele pakutakse pikemaid maksetähtaegasid, saades ise raha läbi faktooringuteenuse pakkuja ikkagi kiirelt kätte.

Veel üks faktooringu eelis, mida tihti ei tajuta on suurem kontroll kauba või teenuse ostjate üle, sest neid on hinnanud ka faktooringu teenuse pakkuja. Lisaks näitab praktika, et faktooringu tulemusel paraneb ostjate maksedistsipliin. Kui müüja puhul (eriti kui müüjaks on väiksem ettevõte kui ostja) võivad maksetähtajad üle minna, siis üldjuhul ei taha ostjad võlgu jääda võlgu finantsasutusele.

Osadel faktooringuteenuse pakkujatel (sh Monferal) puudub püsikulu. See tähendab seda, et puudub vajadus ja kohustus kõikide arvete faktoorimiseks ning kasutamata limiidi puhul ei pea maksma intressi nagu näiteks traditsioonilise käibekapitalilaenu või arvelduskrediidi korral.

Faktooring võib sobida ka sellisel juhul, kui ettevõttel ei ole võimalik laenu saada tagatise puudumise tõttu.

Kokkuvõttes sõltub lõplik valik ettevõtte vajadustest, tegevusajaloost ja finantsseisundist.

Monfera keskendub faktooringule, kuid vajadusel aitame kaasa mõelda ka muude finantslahenduste osas. Küsige julgelt meie käest nõu info@monfera.ee.

Kõige värskemate uudistega saad kursis olla jälgides meie LinkedIn lehte.

Jaga